maanantai 12. elokuuta 2013

Nollakoirailua

Lauantai meni rally-toko kisoissa nollakoirana. Käytiin pyörähtämässä sekä VOI että MES radat. Pitkä päivä, varsinkin mulle. Fiksu ottaa tuolinsa esiin vasta, kun ei yksinkertaisesti enää jaksa seisoa. Näistä oppii ;)

VOI radalla tuomarina Krista Karhu


Nollakoirakko suorittaa käytösruudun ensimmäisenä ja itse radan kisan viimeisenä. Joten menimme ensin käytösruutuun.

Käytösruutu: istuen edessä 2min. Kessi käyttäytyi hyvin, istui ihan rauhassa edessä vaaditun 2min. Jonkun verran kyttäsi suorittavaa koirakkoa, varsinkin vastustajan haukkuessa. Ei olis tainnut tulla huomautettavaa kisassakaan.

Itse radalle mennessä mulla oli hankaluuksia saada Kessiä hallintaan :). Se kyttäs palkalle päin ja aina kun sanoin sivu, se keuli sivulla. Muutaman yrityksen jälkeen luovutin ja vain lähdin liikkeelle. Meinas itseäkin vähän naurattaa :D.

1. tehtävä: istu-seiso-kierrä koira. Tässä ei huomauttamista. Kessi nousee sivulla nykyään nätisti eikä kosketa ohjaavaa kättä. Mulla on siis sivutla seisomiseen käsky+käsimerkki. Kessi seisoi rauhassa kiertämisen ajan.

2. tehtävä: istu-askel oikealle-istu: -3pistettä epätarkasti suoritettu tehtävä (koira varasti). Kessi siis varasti! Ei siis malttanut istua paikoillaan ihan kutsuun asti vaan oli lähtenyt siirtymään juuri ennen käskyä. Kuinkahan monesti on kokeillessa päässyt tekemään saman, kun eihän sinne selän taakse nää... Tarkkailuun koko liike.

3. tehtävä: koira eteen-oikealta sivulle-istu. -1piste kontrollin puute. En ole sata varma mitä tapahtui. Ehkä Kessi keuli tai teki taas selän takana siirtyessä jotain.

4. tehtävä: hitaasti. Ilmeisesti hidastettiin ajoissa ja riittävästi.

5. tehtävä: pujottelu. Kessi seurasi kivasti, muutaman muistutuken ja kehun voimin. Varmasti ensimmäinen pujottelu ikinä kun ei menetetty pisteitä :). Pitänee harjoitella näitä hieman hitaammassa vauhdissa enemmän. Tai siis ylipäätään harjoitella merkkien kans.

6. tehtävä: 90 käännös vasempaan. No ei kai tässäkään mitään silloin kun koira seuraa muutenkin tarkasti eli hitaasti.

7. tehtävä: juosten. No problems. Normi juoksu meillä onnistuu kohtuullisesti. Samoin näköjään hitaasta juoksuun siirtyminen ja kaiken tämän suorittaminen suunnilleen kyltin kohdilla.

8. tehtävä: spiraali oikealle. -1piste kontrollin puute. Meidän vakiovirhe. Eikä siis yllätys, että tämä saadaan kun tehdään merkkien kans ja vielä juosten. Minusta Kessi seurasi vähintään kohtuullisesti.

9. tehtävä: normaali vauhti. Kai tässäkin voisi periaatteessa saada virhepisteitä.

10. tehtävä: koira eteen-1 askel taakse-2 askelta taakse-3 askelta taakse. -10pitettä väärin suoritettu tehtävä. Tässä alettiin ilmeisesti liikkua palkan suuntaan ja Kessillä vähän herpaantui. Tuli eteen miten sattuu ja istui ihan vinoon, taisin pyytää vielä uudestaan eteen vähän paremmin. Ja tässä hässäkässä Kessi pyyhkäis numerolapun kyltin päältä hännällään. Samoin 1 akel taakse teki vähän sinne päin ja taispa tuossa 2 askeltakin kaarrella sinne tänne. Viimeiset 3 askelta tuli normaalisti. En halunnut uusia, kun oltiin vain nollakoirakkona. Muuten olisin yrittänyt uudestaan ja selvinnyt vähemmillä pistemenetyksillä.

11. tehtävä: istu-90 käännös vasempaan-istu. Normaali keulimisen lisäksi hyvä. Minusta tuosta keulimisesta tässä liikkeessä tulee -1piste, mutta nyt ei nipistetty jostain syystä. En jaksa tähän puuttua. Ainakin Kessi kääntyy kunnolla ja käyttää takapäätäänkin (heti kun saa etuset maahan).

12. tehtävä: seuraaminen 3 askelta peruuttaen. -10 pistettä ohjaajavirhe (4 askelta). Ei voi mitään, jos ei ohjaaja osaa laskea. Mielestäni Kessi peruutti hienosti!

13. tehtävä: istu-seiso-maahan. Tää oli helppo. Ilmeisesti maahanmenokin oli riittävän hissinä. Eikä liikutellut tassujaan liikaa.

14. tehtävä: 2xvasen täyskäännös. Tää on kans helppo ja vielä Kessistäkin kiva :). Kunhan muistan näyttää käsimerkkiä oikein ja käskyttää ajoissa.

15. tehtävä: molemmat vasen täyskäännös. Ihan jees. Näissä Kessillä karkaa kieppi vähän laajaksi. Plussaa, ettei yrittänytkään lähtä palkalle päin vaan oli mulla hallinnassa. Ja tässähän seuraamispuoli vaihtuu oikealle.

16. tehtävä: koira eteen-vasemmalta oikealle-istu. -10pistettä väärin suoritettu tehtävä. En sitten uusinut tätäkään, vaikka säätöä tuli jo aika paljon. Ei ihan pysynyt enää nappula näpeissä. Heti eteen siirtymisessä Kessi oli ensin lähdössä jonnekin, sitten teki kiepahduksen väärään suuntaan ja päätyi kutakuinkin etuasemiin. Takaa kierto vasemmalta oikealle ei mennyt ihan putkeen sekään vaan Kessi yritti ensin kääntyä vasemmalle sivulle ja sieltä taikinoin sen jotenkin oikealle puolen. Enkä saanut sitä enää kaiken tämän jälkeen istumaan kunnolla perusasentoon oikealle. Kessi istui 'jossain niillä main'. Ei olis välttämättä kummentunut uusimalla. Tämä on vaan meillä vielä liian kesken.

17. tehtävä: puolen vaihto jalkojen välistä. Vähän meinas valua pitkäksi, mutta notkea koira paikkaa ja saa taitettua itsensä jalkojen väliin, vaikka ohjaaja kämmii ja käskyttää liian myöhään.

Maali: -1piste kontrollin puute. Taisin kehua liian aikaisin ja Kessi tais keulia ja riehaantua ennen maalilinjan ylitystä :). Ei näin kisoissa!

Tuomarin kommentti: Kovin oli iloista menoa!

MES radalla tuomarina Pia Heikkinen


Käytösruutu: maassa vieressä 3min. Jälleen kerran Kessi käyttäytyi hyvin. Tällä kertaa piti kytätä toista koiraa, kun se meni putken vauhdilla.

1. tehtävä: juosten. Tämä onnistui jotenkuten. Tultiin radalle liian vauhdilla, joten Kessi ei ollut lähdössä kontaktissa eikä siis lähtenyt seuraamaan kovin hyvin. Eikä juoksuun siirtyminen auttanut tätä muutenkin hieman kaoottista tilannetta.

2. tehtävä: spiraali vasemmalle. -1piste kontrollin puute ja -1piste vastahakoisesti tai hitaasti suoritettu liike. No tässä tämä lähtötilanteen kontaktin puute sitten kostautui kunnolla. Mielestäni ei juuri askelta enempää kohtuullista seuraamista, koko ajan rynni edelle eikä kääntynyt ja jäi alle ja kaikkea muuta tympeää. Mielestäni tästä olis saanut antaa paljon enemmän miinusta.

3. tehtävä: normaali vauhti.

4. tehtävä: istu-lähetä merkille. -3pistettä epätarkasti suoritettu tehtävä (kaukana merkistä). Päästiin kyltille ja ihan kunnialla istumaan asti. Tätä liikettä ei ole koskaan harjoiteltu treeneissä. Kokeiltiin hyvällä menestyksellä ennen kehään menoa ja eikun yrittämään. Kessi ei yrittänytkään katsoa merkille päin, joten roiskaisin sen vaan jonnekin. Ja sehän meni jonnekin, kuitenkin vähän sinne merkille päin. Taisin kokeilla korjata käsimerkein viuhtomalla ja sainkin sen lähestymään merkkiä. Pysäytin niille main, näköjään liian kauas merkistä. Top käsky toimi kyllä erinomaisesti. Siihen jäi, eikä yrittänytkään liikkua. En ollut ollenkaan pettynyt tai tyytymätön tähän. Mielestäni mallikas suoritus tällä harjoittelumäärällä ;)

5. tehtävä: liikkeessä kutsu koira. Koira siis kutsutaan siitä seisomisesta kyltin suorituspaikalla. Hieman olis saanut olla vauhtia enemmän, että olis jäänyt paremmin aikaa valmistautua seuraavaan kylttiin, mutta muuten ei tässä huomautettavaa.

6. tehtävä: 270 käännös oikeaan. Ehdin saada Kessin sivulle ja seuraamaan ja päästiin tämä kunnialla. Oikealle käännös ei ole meidän bravuureita, joten siihen nähden ihan kivasti.

7. tehtävä: tunneli (suora). -3pistettä kontrollin puute ja -3pistettä ohjaajavirhe. En ole varma karkasko Kessi putkeen liian aikaisin. Aika hyvin sain sen pideltyä sivulla putken suun lähistölle. Mutta en ehtinyt millään putken jälkeen ottamaan sitä taas sivulle. Kessi ehti seuraavalle kyltille asti ja jouduin kutsumaan sen sieltä takas. Tästä nätisti seuraamaan, mutta kun kriteeri olis, että koira ei sais palata takas päin, niin nää voi kumpikin olla tosta samasta. Otan oikeissa kisoissa ens vuonna parempia juoksuaskelia.

8. tehtävä: valkovuokko. Tässä kumpikin kääntyy seuraamisesta 'ulospäin' ja koiran seuraamispuoli vaihtuu. Ihan ok kai ja koirakin tais kääntyä oikeaan suuntaan. Sitä kun ei itse näe, jos itse kääntyy oikeaan suuntaan.

9. tehtävä: istu-90 käännös oikeaan-istu. -1piste kontrollin puute. Tämä suoritettiin tosi kätevästi putkea kohti, mutta luulen tuon virheen tulleen kuitenkin siitä, ettei Kessi osaa vielä käyttää takapäätään oikealla seuratessa. Eikä siten istunut kyllä lähimainkaan liki tuota toista istumista. Mutta ei lähtenyt käsistä ja yritti jotain.

10. tehtävä: houkutus. -10pistettä väärin suoritettu tehtävä (ylimääräinen kiemura). Houkutus on meille muutenkin paha ja Kessi menee epävarmaksi. Tilannetta ei todellakaan auta, että pitäis vielä seurauttaa oikealla puolen. Joten Kessi yritti kammeta vasemmalle seuraamaan ja tästä tuli sitten johonkin saumaan tuo ylimääräinen kiemura. Siis Kessille. Muuten me taidettiin mennä ihan oikeaa reittiä.

11. tehtävä: hitaasti. Tästä selvittiin, vaikka Kessi oli jo aika epävarmana eikä hidasta olla koskaan kokeiltu oikealla seuraten. Oikeastaan ihan jees pätkä.

12. tehtävä: normaali vauhti.

13. tehtävä: oikealle täyskäännös. Sama kuin vasen täyskäännös, mutta oikealle. Ei olla koskaan ennen kokeiltu. Paitsi just ennen kehää. Tässä oli suurin haaste, että itse muistaa kääntyä kohti koiraa eikä vasemmalle. Ja näyttää merkin oikein. Ja lisäksi käskyttää ajoissa.

14. tehtävä: puolenvaihto takana. -1piste kontrollin puute. Jotenkin olin edellisestä kyltistä vielä horjuvana, joten en ehtinyt ajoissa edes yrittää mitään. Käskytin puolenvaihdon liian myöhään enkä tietenkään tiedä mitä selän takana tapahtui, jos jotain.

15. tehtävä: istu-askel oikeaan (sivulle)-istu. Ei huomauttamista. Mielestäni Kessi olis saanut siirtyä hieman suorempana, mutta ilmeisesti ihan ok tuomarin mielestä. Ja kyllähän Kessi siirtyy selvästi sivuttain.

16. tehtävä: istu-täyskäännös oikeaan-istu. Oltiin Kessin kans kumpikin huojentuneita, kun päästiin tuttujen tehtävien pariin tutulla seuraamispuolella. Joten tämä meni vanhoilla rutiineilla oikein.

17. tehtävä: 2xvasen täyskäännös. -3pistettä ohjaajavirhe. Ei mitään mielikuvaa mitä tässä on tapahtunut. Joku vahinko, koska tämähän me oikeasti osataan. Myös minä.

18. tehtävä: istu-90 käännös vasempaan-istu. Taas tuttuja turvallisia juttuja. Onneksi lopussa niin päästiin asiaan, saatiin hyvää mieltä ja onnistumisia.

19. tehtävä: istu-seiso-istu. Kessi teki tänään seisomiset hienosti, vaikkei ne kovin tuttuja olekaan. Mukava viimeinen liike!

Maali! Tällä kertaa mentiin viimeiseltä tehtävältä maaliin asti hienosti ja ilman pistemenetyksiä.

Tuomarin kommentti: Välillä turhankin vauhdikasta, hienoa menoa.

Kessi oli niin kierroksillä ja yritti karkailla palkalle, että kävin vielä ottamassa pikaisen käytösruudun vieressä maaten 20sekunttia. Rauhoittui heti vierelle, siksi en ottanut pidempään. Oikeassa kisassa käytösruutu tulisi vasta tässä vaiheessa, siksi halusin sitä kokeilla.

Hauska ja onnistunut päivä :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti